Historia
RixData företaget med hjärta startade 1985 och vi är det första och äldsta företaget i branschen. Vi har genom åren samlat på oss nödvändig kunskap om vilka krav som ställs på ett väl fungerande journalprogram.
Den tändande gnistan utlöstes på akutmottagningen vid centralsjukhuset i Karlstad på vintern 1979. Anders Rixer behövde akut vård men att ta sig förbi receptionen tog tid… Du måste skrivas in… Har du varit här förut?
Receptionisten letade förtvivlat under flera minuter i sina pärmar och kortlådor och lät till slut meddela att hon inte kunde hitta några papper.
Nästa impuls till att göra någonting för vårdadministration fick Anders vid ett besök på vårdcentralen dit han kom med sin yngsta dotter som hade hög feber och andningsbesvär. Där hade hon varit ett flertal gånger tidigare men man kunde nu inte hitta hennes journal.
Den slutliga signalen kom då han några år senare kom till en annan vårdcentral med sin äldsta dotter, och man hade förväxlat hennes journal med en annan patient och man dessutom inte kunde hitta hennes papper och anteckningar från tidigare besök.
Dessutom hade Anders mor arbetat inom sjukvården i hela sitt liv och berättat om de brister som hon sett och upplevt.
Ett datasystem behövs!
Han beslutade sig för att hoppa av jobbet som datakonsult på Programator/Värmlandsdata och göra ett datasystem som kunde hålla ordning på alla papper, medicineringar etc. på en vårdmottagning.
1985
Anders Rixer grundar RixData | Företaget med hjärta.
Han ställde upp sju krav på datasystemet.
- Inga ”papper” fick komma bort
- Det skulle vara enkelt att ta fram de uppgifter man behövde.
- De skulle gå snabbt att ta fram nödvändig information.
- Det skulle vara lätt att lära sig.
- Systemet skulle vara lätt att använda.
- Systemet skulle vara säkert i drift.
- Obehöriga fick inte ha möjlighet att komma in i ”pappren”
Systemet fick namnet LAZY journal
LättAnväntZYstem, LÄkarZYstem eller LAndstingsZYstem.
(prickarna över A togs bort då önskemålet var att också kunna nå utomlands med systemen)
”Det intelligenta systemet för rationell patientadministration”
Vision
Hela människan – Hela världen
Förbättra kvaliteten inom vård och vårdadministration. Genom HighTouch och HighTech underlätta, spara tid och tjäna in pengar till användarna.
De första åren arbetade han helt ensam men företaget växte snabbt.
1987
Insåg han att han behövde hjälp med framförallt systemering och programmering och anlitade som underkonsulter en läkarmottagning, och en 4:e generations-programmerare. Förstudierna påbörjades för ett dataprogram för sjukgymnaster efter beställning från och i samarbete med LSR (Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund).
1988
En kartläggning görs på en sjukgymnastmottagning och kravspecifikationer upprättas för sjukgymnaster. På hösten programmeras en första prototyp som uttestades. (Privatpraktiserande läkare och paramedicinare var på den tiden tvungna att varje månad skriva en räkning med kopia för varje patient man behandlat samt en samlingsräkning korrekt summerad. Samtliga dokument var man tvungen att personligen signera). Anders åkte land och rike runt och vädjade till försäkringskassorna att acceptera dessa dokument utskrivna på vanligt vitt papper. Motståndet var kompakt.
Efter flertal sammanträden, telefonsamtal och korrespondens med LSR, Praktikertjänst och Riksförsäkringsverket går Försäkringskasseförbundet med på att låta trycka upp ”Räkning-sjukvårdande behandling” på löpande bana. Ett stort steg i rätt riktning.
1989
På våren installeras första versionen av LAZY-sjukgymnast på Lidingö sjukgymnastik, Illerbackens sjukgymnastik, Helhetsmedicinska kliniken och Korpens sjukgymnastik. Blanketter på ”bärbana” för utskrift av räkningar på ”data-skrivare” från LAZY-programmen trycks upp och tillhandahålls gratis från Försäkringskasseförbundet. LAZY installeras hos ett stort antal privatpraktiker, företagshälso-vårdsmottagningar och vårdcentraler i hela landet.
1990
Företaget mer än 100 nöjda kunder. Allt från en till tio vårdgivarmottagningar. För varje ny mottagning som installerade LAZY lades någon ny modul till och förbättrade programmen. Försäkringskassorna i landet började uppskatta korrekt och tydligt ifyllda blanketter rätt summerade. Eftersom datorn skrivit ut räkningarna visste de att dessa inte behöver kontrolleras som tidigare. Arbetet underlättades betydligt för dem. Det ena landstinget efter det andra godtog räkningar och samlingsräkningar utskrivna från LAZY. Förhandlingar med Landstingen (som övertagit ansvaret från Försäkringskassorna) inleddes om att få sända över räkningarna på diskett eller via modem. Gävleborgs läns landsting och Malmö stad beställer LAZY LT (LT=för landsting) och tar emot räkningar på diskett.
1991
Anders Vision var att LAZY skull gå att köra i alla datorer, operativsystem och nätverk. Vid tester hos VM-data och Enator godkändes också LAZY för detta.
1992
Örebro läns landsting och Värmlands läns landsting beställer LAZY LT.
De kommande åren sprids ryktet om systemet via ”mun-mot-mun metoden” och antalet användare ökar snabbt. Vidareutveckling av systemet sker regelbundet i nära samarbete med användarna som själva kan påverka innehållet i systemet.
1999
LAZY byter namn till EAZYLAZY. Programmering sker för att klara övergången till 2000-talet. Det var stor oro att datasystem världen över inte skulle komma att fungera efter 31 december 1999. Problemet fick också en stor bevakning i massmedia, blev föremål för mycket spekulationer och fick många att frukta att vitala datorsystem och samhällsfunktioner skulle bryta samman vid nyåret år 2000.
2000
EAZYLAZY klarar millenieövergången utan bekymmer.
2003
Ny grafisk programversion WinEazy släpps.
Efter strul med underkonsulter och vidareutveckling av EAZYLAZY 4D beslutas att denna version ej ska fortsätta att finnas kvar. Alla patientdata från tidigare programversioner kan importeras. WinEazy programversion går att köra i operativsystemen Windows Vista/XP/2000/NT/98. Flera olika vårdgivarkategorier får de närmaste åren upp ögonen för systemet och anpassningar görs även för dessa.
2009
Systemet lyfts till ny plattform av Dataflex för att kunna köras i operativsystem Windows 7. Den nya programversionen får namnet WinEazy Guld.
2012
Microsoft släpper operativsystemet Windows 8. Anpasningar görs för att kunna köra WinEazy Guld även i detta operativsystem.
2014
Systemet används idag inom de flesta vårdgivarkategorier runt om i hela landet och installationer finns också i Finland, Norge och Spanien. Systemet rapporterar in räkningar och filer till samtliga landstingssystem i Sverige.
2015
Microsoft släpper Windows 10. WinEazy Guld anpassas och börjar användas även i detta operativsystem.
2016
Diskussioner förs gällande nya nationella e-tjänster (Inera.se). Vilka funktioner vill vi ta in i systemet? Vilka behov finns hos våra användare?
RixData arbetar fortfarande med ledorden
High Touch och High Tech – Hög närhet och hög teknologi.
Hög närhet betyder för oss att vi lyssnar in våra användares verkliga önskemål och anpassar systemet till varje slutanvändare. Vi ska finnas tillhands om användaren behöver hjälp.
Tillsammans hjälps vi åt att bidra till en bättre hälso- och sjuk(frisk)vård.
Visionen lever vidare Hela människan – Hela världen.
RixData | Företaget med hjärta
Journalprogram för dig